top of page
Yazarın fotoğrafıBengisu Boz

YO-YO Sendromu

Güncelleme tarihi: 1 Nis 2023

Tartıda kilonuz sürekli farklı mı görünüyor? Dolabınızdaki kıyafetlerin beden aralığı çok mu geniş? Eğer cevabınız evet ise yo-yo sendromuna yakalanmış olabilirsiniz.





Peki nedir bu yo-yo sendromu? Neden olur?

Kişinin çok düşük kalorili, aç kalınan bir beslenme planı uygulaması ile kısa sürede kilo vermesi; fakat koruyamayarak, kaybedilen ağırlığı hatta daha da fazlasını alması ve bu döngünün sürekli tekrar etmesi durumuna yo-yo sendromu diyoruz. Kişileri bu sendromu yaşamaya iten nedenlerin başında genellikle hızlı ve mucizevi sonuç beklemeleri gelir. Malesef bu amaç uğruna yapılan yanlış tercihler, motivasyon kaybına neden olmakta ve diyet yapmayı korkulu bir rüya haline getirmektedir. Ancak bilmenizi istiyorum ki yo-yo döngüsü bir çözüm olmadığı gibi kaçınılmaz bir son da değil.


Peki bu döngü bedenimize nasıl zarar veriyor?


- Kısa sürede kaybedilen kilolar kas dokusundan ve vücut suyumuzdan oluyor ve bu da dengemizi bozuyor.


- Beden biçimimizde ve beden algımızda bozulmalara yol açıyor.


- Yapılan sağlıksız uygulamalar organ fonksiyonlarında bozulmalara, diyabet hipertansiyon kalp-damar hastalıklarına, anksiyete benzeri psikolojik sorunlara, adet döngü düzeninde bozulmalara yol açabiliyor.


- Metabolizma hızının gittikçe azalmasına sebep oluyor ve kilo kaybını korumayı zorlaştırıyor.


- Döngünün kilo alma aşamasında yağ artışı daha fazla olacağı için uzun vadede kilo kaybını da zorlaştırıyor.


- Bu döngüyü yaşamanıza neden olabilecek çok düşük kalorili diyetler kendinizi sürekli aç ve mutsuz hissetmenize sebep oluyor.Motivasyonunuzu kırıyor.


Sağlığınız için hatalı uygulamaları bir kenara bırakıp, sürdürülebilir bir beslenme programı ile davranış değişikliği yapmaya ne dersiniz?

Evet mi öyleyse gelin bu döngüyü kıralım.




- Popüler diyetleri,konu komşu diyetlerini uygulamayı bırakmalısınız.Medyadan örnekler değil, kendiniz için ideali bulmalısınız.


- Tek bir besine dayalı diyetlerden kaçınmalısınız.Unutmayın zayıflamak için mucize bir besin yoktur.


- Yağ kaybı yerine su kaybına sebep olan otlar, çaylar, ilaçlar, tozlar içeren bir liste uygulamadan mutlaka bir diyetisyene danışmalısınız.


- Bu döngüden en az hasarla çıkmak için hayatınıza egzersizi eklemelisiniz.Metabolizma hızınızı yükseltmek için daha fazla hareket şart.


- Çok düşük kalorili aç kaldığınız ve mutsuz olduğunuz diyetleri yapmaktan kaçının.Diyetin bir yaşam tarzı değişikliği olduğunu anlayarak hayatınıza en sürdürülebilir halini katmaya çalışın.


- Bir uzmandan yardım almaktan ve alışkanlıklarınızı değiştirmekten korkmayın.


Comentarios


bottom of page